Vyhliadkové veže a rozhľadne na Orave

Kde nájdete vyhliadkové veže na Orave?

vyhliadkova-veza-zakamenne

V tomto článku sa dozviete, kde sa nachádzajú rozhľadne a vyhliadkové veže na Orave.

Rozhľadne a vyhliadkové veže sú obľúbené turistické ciele. Nachádzajú sa na miestach, odkiaľ poskytujú pekné výhľady na okolie a preto sa im dostáva čoraz viac obľuby.

Trasy k ním zvyknú byť dobre značené, no často ani žiadnu značku nepotrebujete a dokážete sa ku nim dostať intuitívne.

Ak ste sa ocitli na Orave a chcete navštíviť niektorú z našich vyhliadkových veží, ste na správnom mieste. V tomto článku nájdete zoznam rozhľadní a vyhliadkových veží na Orave a lokalitu, kde sa nachádzajú.

Zoznam vyhliadkových veží a rozhľadní na Orave podľa okresov:

Vyhliadkové veže okres Námestovo:

rozhladna-zakamenne-rozhladna-sedlo-beskyd

1. Rozhľadňa v sedle Beskyd - rozhľadňa sa nachádza v sedle Beskyd na konci obce Oravská Lesná, neďaleko stanice Oravskej lesnej železničky. Turisti tak majú počas prestávky vláčiku možnosť navštíviť expozíciu o Goraloch na Orave a prejsť sa ku neďalekej rozhľadni, z ktorej sa naskytnú pekné výhľady na Oravu. V prípade priaznivého počasia uvidíte až Západné Tatry - Roháče.

2. Vyhliadková veža Zákamenné - nad obcou za kalváriou v Zákamennom sa nachádza takmer 15 metrov vysoká vyhliadková veža. Od kostola nanebovzatia Panny Márie vedie spočiatku asfaltová cesta, neskôr za kalváriou sa mení na poľnú cestu. Veža sa nachádza približne kilometer od kalvárie. V prípade priaznivého počasia môžeme vidieť dominanty Oravy ako Babia hora, Pilsko, Oravská Magura a Západné Tatry. Okolo vyhliadkovej veže vedie turistická trasa, ktorá je dostupná v zime aj pre bežkárov. Pravidelne každý rok sa v Zákamennom uskutočňuje Zimný a Letný prechod Zákamenským grúňom na vrch Úšust, ktorý vedie aj okolo rozhľadne. Pri rozhľadni sa nachádza altánok, posedenie a hojdačka.

rozhladna-novot-rozhladna-krusetnica

3. Vyhliadková veža Krušetnica - drevená trojposchodová rozhľadňa sa nachádza na vrchole kopca Grapa neďaleko obce Krušetnica. Ponúka výhľady na okolité dediny a na pozadí je možné zahliadnuť Západné Tatry. Pri rozhľadni sa nachádza prístrešok s posedením a informačná tabuľa.

4. Vyhliadková veža Novoť - drevená vyhliadková veža s prístreškom a posedením je situovaná na Modlovom vrchu v obci Novoť. Z vyhliadky sa vám naskytá výhľad na Roháče, Babiu horu, Chočské vrchy, Malý a Veľký Rozsutec. Nachádzajú sa tu informačné tabule o histórii obce a Goraloch na Orave.

5. Rozhľadňa Brabírka
- rozhľadňa Brabírka bola inšpirovaná typickými oravskými zvonicami. Rozhľadňa bola navrhnutá tak, aby harmonicky zapadala do prírodného prostredia, pričom využíva prírodné materiály, ktoré dodávajú stavbe autentický vzhľad. Kombinuje drevo s modernými konštrukčnými technikami a je tak zároveň akýmsi odkazom na miestnu tradičnú architektúru. Výhľady na okolité vrcholy si návštevníci môžu vychutnať z vrchnej plošiny, ktorá sa týči do výšky 10 metrov. Rozhľadňa je vysoká 14 metrov a v jej blízkosti sa nachádza aj altánok s posedením.

6. Rozhľadňa Kmeťovka Zubrohlava - dvojposchodová vyhliadková veža s prístreškom je postavená pri kaplnke v lokalite Kmeťovka v obci Zubrohlava. Je vysoká 6,3 m a prístup k nej je nenáročná prechádzka cez lúku.
Výhľady, ktoré Kmeťovka ponúka - Babia hora, Pilsko, Oravské Beskydy a v prípade priaznivého počasia je možné vidieť aj Choč.

7. Rozhľadňa Trchovnica Oravská Polhora - Rozhľadňa Trchovnica sa nachádza za Oravskou Polhorou v smere na Slanú vodu. Drevená konštrukcia s výškou 6 metrov je postavená na stabilnej kamennej základni a poskuje očarujúci výhľad na Babiu horu, Oravskú priehradu, Roháče, Pilsko a pri peknom počasí dokonca i na vzdialené Vysoké Tatry.

8. Rozhľadne pod Babou horou - Rozhľadňa Hviezdoslavova horáreň a Rozhľadňa Šťaviny sa nachádzajú pod Babou horou na turistickej trase od Slanej vody na vrchol Babej hory. Neďaleko Hviezdoslavovej hájovne je prvá rozhľadňa a neskôr po označenom turistickom chodníku sa nachádza aj rozhľadňa Šťaviny a turistické prístrešky.

Vyhliadkové veže okres Dolný Kubín:

rozhladna-oravsky-podzamok-bacov-stolec

1. Rozhľadňa s hojdačkou Bačov stolec - rozhľadňa Bačov stolec sa nachádza nad obcou Osádka v smere po starej ceste na obec Pokrývač. Poskytne pekný výhľad na oravské obce v okolí a samozrejme na Veľký Choč.

2. Rozhľadňa altánok na Skalke nad Oravským Podzámkom - oproti mohutnému Oravskému hradu sa nachádza bralo Skalka. Pri pozornej ceste v smere od Dolného Kubína do Oravského Podzámku je možné na vrchole Skalky zahliadnuť drevený altánok. Cesta k nemu vedie od hlavného parkoviska pod Oravským hradom, ktoré sa nachádza na križovatke ciest v smere na Hruštín a Hornú a Dolnú Lehotu. Je potrebné prejsť cez hlavná cestu a popri dome už vidieť značku, ktorá ukazuje smer ku altánku. Cesta trvá približne 30 - 40 minút a počas nej sa pred vstupom do lesa naskytne neobyčajný a pekný pohľad na Oravský hrad. Samotný Altánok na Skalke už nie je veľmi udržiavaný, ale stále poskytuje prístrešok, posedenie a nádherný výhľad na rieku Orava a Choč.

Vyhliadkové veže okres Tvrdošín:

rozhladna-borove-tvrdosin 

1. Rozhľadňa Borová nad Tvrdošínom - drevená rozhľadňa Borové s prístreškom a posedením sa nachádza na konci Tvrdošína v smere na Trstenú. Poskytuje pekné výhľady na Západné Tatry, okolitú krajinu a Oravskú priehradu.

2. Vyhliadková veža Skorušina

Rozhľadňa Skorušina je najvyššie položená rozhľadňa na Slovensku a nachádza sa v Skorušinských vrchoch na vrchu Skorušina. Má oceľovú konštrukciu a výšku 14 metrov. Prístup ku rozhľadni je z Trstenej, Brezovice a Vitanovej (časť Oravice). Vyhliadková veža poskytuje jedinečný výhľad na hrebeň Roháčov, Veľký Rozsutec, Oravskú Maguru, Oravské Beskydy, Babiu horu, Oravskú priehradu a Oravskú kotlinu.

3. Rozhľadňa Machy Zuberec

Drevená rozhľadňa obdĺžnikového pôdorysu s vyhliadkovou vežou s dvoma poschodiami o celkovej výške 10 m sa nachádza na vrchu Machy neďaleko obce Zuberec. Je umiestnená na turisticky značenej nenáročnej trase, na chotárnej hranici katastrov obcí Oravský Biely Potok a Zuberec, s výhľadom na Západné Tatry, Skorušinské vrchy a obec Zuberec.